Login/inschrijven

Wat doet een financial controller?

Een financial controller is werkzaam op de financiële afdeling van een organisatie en is daar verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van accountancy en boekhouding, rapportages, uitvoeren van analyses en het schrijven van adviezen en plannen. Als een CFO en/of CEO van een organisatie met een financieel vraagstuk zitten, dan biedt de financial controller hulp bij het oplossen van dit vraagstuk. 

Wat zijn de belangrijkste taken van een financial controller?

Als financial controller ben je verantwoordelijk voor de accounting, externe rapportage, boekhouding en adviseren van het hoger management. 

De werkzaamheden van een financial controller zijn onder andere:

  • Managen van boekhouden en accounting.
  • Opstellen van rapporten.
  • Voorbereiden en controleren van jaarrekeningen. 
  • Controleren van financiële rapportages en of dit volgens de regels loopt.
  • Optimaliseren van de interne controle.
  • Budgetteren van projecten en werkzaamheden.
  • Opstellen van cashflowbegrotingen.
  • Managen van liquiditeit.
  • Aanpassen en beheren van administratieve organisatie. 
  • Kiezen, meten en interpreteren van KPI’s.

In welke branche werkt een financial controller?

Financial controllers kunnen in elke branche werkzaam zijn waarin middelgrote en grote bedrijven actief zijn. Zo kan je als financial controller aan de slag bij lokale, regionale en landelijke overheden of bij grotere bedrijven in de non-profitsector.  

Welke opleiding heb je nodig voor financial controller?

Als financial controller heb je een opleiding op hbo- of wo-niveau gevolgd in de richting van accountancy, bedrijfskunde of management. Deze opleidingen kunnen variëren van zeven maanden tot vier jaar. 

In aanvulling op deze opleidingen eisen werkgevers vaak dat je al over enige werkervaring beschikt op een financiële afdeling. 

Wat verdient een financial controller?

Gemiddeld ligt het bruto maandsalaris voor een financial controller rond de €4.000,-. Voor een junior financial controller ligt het gemiddelde salaris op €2.878,-. Een senior financial controller verdient gemiddeld €4.711,- bruto per maand. Hoe hoger je opleidingsniveau en hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger het salaris kan oplopen.

Wat is het verschil tussen een business controller en een financial controller?

Hoewel de werkzaamheden van beide beroepen kunnen overlappen, zijn er enkele belangrijke verschillen. Zo draagt een financial controller meer verantwoordelijkheid voor de juistheid van de rapportage en accountancy, terwijl de business controller vooral beslissingen neemt over de langetermijnstrategie van een organisatie. Een business controller heeft een bredere kennis van marketing, productie en logistiek.

Binnen organisaties werken business en financial controllers nauw met elkaar samen. De analyses van de financial controllers is vaak input voor de analyses van een business controller.

Lees meer over financial control en hoe Impactsearch kan helpen.

 

Meer informatie? Let's get in touch

Login/inschrijven